Mounty, Lady & Tessy


"Husordensregler"
 
Så fort valpen har blitt husvarm, d.v.s. etter en dag eller to, kan du så smått begynne å lære den "husordensregler" og andre ting. Ikke lær den alt på en gang, hjelp den til å gjøre ting riktig og ikke vær for hard, men vær absolutt konsekvent! Det finnes en mengde god litteratur på området og jeg deler gjerne mine erfaringer med deg! Hjemme alene trening skal ikke startes med før valpen er absolutt helt trygg i sitt nye hjem. Start med bare minutter om gangen til å begynne med! Kjenner du både fordeler og ulemper med den rasen du har valgt? Og hva gjorde at du valgte akkurat den rasen? Mange velger rase ut fra tilfeldigheter eller hva de synes er pent, men hundens utseende har ikke så mye å si dersom dine forventninger til hundens atferd er en annen enn det rasegrunnlaget tilsier. Hvis dine forventninger til en hund er at den bare skal synes/høres når den blir snakket til er kanskje ikke en flat coated retriever det ideelle.Det er ikke lett å velge oppdretter når man ikke er kjent i miljøet. Du skal jo helst finne en oppdretter som avler på egenskaper og linjer som gir deg det du er ute etter. Dessuten må oppdretteren sørge for at valpene blir preget og sosialisert best mulig den tiden de er hos oppdretter. Oppdretteren skal også gi deg informasjon og oppfølging både før valpen leveres og i lang tid etterpå. Da er det en stor fordel at kjemien stemmer og at man oppnår gjensidig tillit. Bruk tid på valget, ikke vær engstelig for at du ikke får valp akkurat NÅ. Ha is i magen og vent på noe som er bra. Da vil du ikke angre deg seinere for at du har gjort et forhastet valg.Noe av det vanligste er at valpeeiere ofte er bekymret for at valpen ikke spiser nok, og gjerne prøver å gi den mer mat enn den trenger. Har man en matglad valp så vil den mer enn gjerne spise alt den får, og fort legge på seg noen unødvendige kilo. Har man en litt mer småspist valp så vil den fort bli matlei til eierens store bekymring, og begynner man i tilegg å fylle på med tunfisk og leverpostei for å få opp appetitten, er man garantert å få en bortskjemt valp som ikke lenger aksepterer vanlig hundmat.


 
Andre igjen er opptatt av å holde hunden slank og fin noe som er HELT RIKTIG, men noen svært få bommer på mengden for og gir valpen for lite mat noe som ofte kan skyldes at man glemmer å øke mengden i takt med at valpen vokser. Mangel på grensesetting for den søte lille valpen er en annen vanlig feil, og hvor man fort får en valp som utvikler seg i takt med sine egne ønsker. Dette er sjeldent et problem mens valpen er liten, men kan fort bli det når den blir større. Sosialisering er viktig og bra gjort på riktig måte, men det er fort gjort å overdrive og presse valpen inn i situasjoner den ikke ønsker, og vil kunne få en motsatt effekt av hva man ønsker. Men la ikke valpen få slippe unna med alt den synes er ubahagelig. Det kan fort bli en enkel utvei for den. Overdrevet mosjonering av valpen er dessverre ikke uvanlig og kan i verste fall få alvorlige konsekvenser for valpens videre utvikling.


 
Sosialisering er veldig viktig!

 

Ting du trenger før du henter valpen er:


Klotang, retrieverbånd (så slipper du slitt pels ved halsringen), matskål, vannskål, myk børste, bur med underlag i. For får du med fra oppdretter, dette er et bra for som du bør fortsette med. Har du ingen forhandlere i nærheten, bør du velge et likeverdig for. Ikke bruk kjøpesenter for og annet billigfor. Labb fra FK er også et dårlig alternativ. Har du barn må reglene for hvordan valpen skal behandles være klare før valpen hentes! Barn skal ikke ha ansvaret for hunden, men er positive bidragsytere til helheten. Sjekk hunden hver dag, da merker du forrandringene tidligere slik at du kan oppsøke dyrlegen i tide. Flat coated retrieveren er utsatt for kreft, denne sprer seg raskt og må oppdages tidlig. Da får du et langt og lykkelig hundehold!


 
Ikke overmosjoner din valp:
3 md-10 min
4 md-15 min
5 md-20 min
6 md-30 min
7 md-40 min
8 md- 50 min
9 md-1 time
1 år 1,5-2 timer
 
Alle hunder trenger jevnlig pelsstell. Ingenting er så trist som en skitten, flokete og uflidd hund.
Valpekjøpere kan når som helst komme med spørsmål og ting en lurer på både før levering, etter levering og i resten av valpens levetid. Ta deg gjerne en tur før valpene er født for å se om flat coated retriever eller engelsk cocker spaniel er en rase som passer deg.
 
Valpen er sosialisert fra "den er født". Den har vært med å kjørt bil og hilst på folk i alle aldre, samt prøvd verden på egenhånd uten søsken. Er det noe du lurer på er det bare å ta kontakt.
 

 


Renslighet


Allerede i valpekassa begynner valpen å lære å gå ut på aviser for å gjøre fra seg. De fleste valper foretrekker å gjøre fra seg et annet sted enn der de sover og spiser. Jeg har hele tiden passet på å holde det rent rundt valpenes liggeplass og har så godt det har latt seg gjøre "fulgt" dem ut eller på avisen når de våkner, har spist, lekt o.s.v. Dette kan du bygge videre på, -jo flinkere du er til å ta den med ut før det skjer en ulykke, -jo fortere lærer valpen at den skal gjøre fra seg ute. Ros når den gjør det den skal, si i høyden et rolig "nei" dersom den er i ferd med å sette seg ned inne. (husk at "nei" er et ord den ikke skjønner ennå som så mange andre ord...) Bær valpen ut og ros masse dersom den gjør fra seg der. Bruk for all del ikke "dyppe nesa i tisset-metoden". Dette er totalt uforståelig for valpen og fører antakelig bare til at den blir redd og går og gjemmer seg neste gang den skal gjøre sitt fornødne. Vær obs på at unghunden, som har vært renslig i en periode kan få tilbakefall. -Plutselig gjør den fra seg inne igjen. Dette kan f.eks. skje hos tisper rundt første løpetid. Ikke fortvil, det går som regel raskt over igjen. Bare pass på at du ikke blander dette sammen med en blærekatarr. Ved tvil bør du kontakte dyrlege. Har du en hannhund og har eller har hatt besøk av andre hunder kan hunden din finne på å markere territoriet sitt. Her gjelder det å ta hunden "på fersken" dersom korreks skal ha noen effekt.

 


Om natta...


Jeg anbefaler på det sterkeste å venne valpen til å sove i bur om natta helt fra første dag. Det er veldig greit med en hund som kan være litt i bur når det trengs, f.eks. i bilen (der den ALLTID bør være i bur), på hotell, på utstillinger, på besøk hos folk som ikke er så glade i hunder etc. De gangene jeg starter med en 8-ukers valp setter jeg buret på helt inntil senga slik at valpen ser meg, og slik at jeg kan stikke en finger eller to inn gjennom døra for trøst. Etter hvert flytter jeg buret bort fra senga og evt. ut av soverommet. Er man standhaftig og IKKE lar seg lure til å ta valpen opp i senga dersom den piper litt, går det stort sett overraskende greit å venne valpen til buret. Det er dessuten mye lettere å få valpen renslig dersom den er i bur om natta. Den vil ikke gjøre ifra seg der den ligger, dermed piper den når det er på tide å gå ut. Du må nok regne med å gå ut en tur eller to til å begynne med, men ofte synes jeg valpen kan klare både 6 og 7 timer før den MÅ ut. Når du tar ut valpen bør du være minimalt spennende for valpen; bære den ut, ros masse mens den gjør det den skal og bære den rett inn igjen uten "dikkedarer". Legg den i buret, "lokk ørene" og sov! Er du for interessant i forbindelse med tisseturen finner valpen fort ut at det bare er å pipe litt, så blir det action og moro også på natta... Når hunden nærmer seg voksen alder kan du jo vurdere om du vil la den sove et annet sted dersom du ønsker det, men da vet du i alle fall at du kan legge den i bur ved behov. Etter hvert vet hunden at buret er et sted den kan gå dersom den trenger fred og ro. Går hunden i buret skal den ikke forstyrres!  
  
Løft ALDRI en valp etter forbena, men legg en hånd under brystet på den og støtt bakkroppen med den andre. Løft opp og hold valpen godt inntil deg. Vær oppmerksom på at valpen gjerne kaste seg bakover og vrir seg når den blir løftet opp.

Valpen har fått marke kur ved 3-5 og 7 ukers alder. Kuren gjentas ved 3-6 og 12 måneders alder. Etter det kan det gis om våren og høsten. Marke kur som kjøpes på apotek med resept er: Banmint, Panacur ,Lopatol eller Drontal . Det anbefales å veksle mellom disse preparatene.

 


Hundelus kommer IKKE av urenslighet. Det finnes i alle hunde-miljø, og en aktiv hund kan få lus.

Retrieveren og spanielen elsker å svømme, den bør gis anledning til det der det er mulig, og det er ypperlig trim en varm sommerdag. Ikke tving hunden uti vannet, og for all del ALDRI dytt den uti fra brygge e.l. Dette kan gjøre hunden redd for å bade! Dersom du ser at hunden har lyst, men ikke tørr helt, gå uti vannet selv, eller lur den ved å kaste en leke (som flyter...) litt framfor hunden, en retriever elsker jo å hente og ofte tar da dette instinktet over den lille redselen den måtte ha for vann. Men ikke overdriv kasting av leke/pinne for å få hunden uti, dette kan ødelegge for videre apport-trening. Pass på at det ganske grunt vann de første gangene hunden skal bade.

Ha alltid rent vann tilgjengelig for hunden, ikke bare hjemme, men også med på turer hvor den ikke har tilgang til rent vann i form av bekker og innsjøer. Dette er spesielt viktig på varme sommerdager. Og ikke glem vann på vinterfjellet. Snø er ikke en bra vannkilde, verken for menneske eller dyr, fordi kroppen bruker energi på å smelte snøen til vann og man blir bare mer tørst av det. Smelter man vannet på bål e.l. kan det jo selvfølgelig drikkes...
Det er ikke uvanlig at hunder skader seg eller blir syke. De kan havne i ulykker, noen ganger fordi eier ikke er oppmerksom nok, og de kan smittes med forskjellige sykdommer av andre hunder/dyr.
Hunden din må vaksineres mot ulike sykdommer, og bør også undersøkes med tanke på orm og andre parasitter. En årlig kontroll hos veterinær anbefales.

Det finnes også forsikring for hunden din. Alle burde ha veterinærforsikring, noen har også livsforsikring på hunden i tillegg. Viderefør valpeforsikringen på valpen din, så er den forsikret mot skjulte feil også, kontakt Agria for mer informasjon. Dette er så vidt jeg vet det eneste forsikringsselskapet som tilbyr forsikring til hunden hele livet.

Personlig synes jeg at en hund bør ha oppnådd CK på utstilling for å brukes i avl. Den bør også være trenet på et eller annet, slik at den ikke bare er "deilig" , men også kan bruke hodet til noe praktisk.

Ingen oppdrettere har oppdrettet bare friske, snille og eksteriørt gode hunder, hvis en oppdretter påstår det, har han enten hatt svært få kull og kjempeflaks, eller hvis han har mange kull vet han i beste fall ikke om de som ikke holder mål. Den seriøse oppdretteren vet om, og er ikke redd for å fortelle om, de mindre gode hundene. Det som skiller en god oppdretter fra en mindre god, er ikke om han har oppdrettet noen dårlige hunder eller ikke, men hva han gjør for å unngå at det skjer igjen.
 
Det finnes også i mine øyne en kategori som jeg velger å kalle store oppdrettere. Det er oppdrettere som enten har hatt vesentlig innflytelse på dannelsen av rasen, eller som med sitt oppdrett har bidratt med eksepsjonelle hunder gjennom mange år. Disse oppdretterne er det ikke mange av, men de finnes i alle raser, og de har avgjørende betydning for rasens utvikling!

Hvordan velger man rett oppdretter? Bruk hodet og magefølelsen! Det er så mange oppdrettere, hvorfor kjøpe valp hos en du ikke liker? Valpekjøper og oppdretter skal forhåpentligvis ha kontakt 10-15 år framover i tid. Valpekurs bør ha tre elementer i seg, hunden skal utvikle ferdigheter, sosialiseres og miljøtrenes, hundeeier skal lære om hund og å trene hund.
 


Er hunden "lovlig" på frifot? Det er ikke lett å være lovlydig hundeeier i dagens samfunn, og det holder ikke å vite at båndtvangen er fra 1. april til 20. august. Jeg har lagt inn link til både hundeloven og forskrifter så det skal være litt enklere å finne fram. Det er kjekt å vite noen faguttrykk. Både i samtale med andre hundeeiere, på hundeutstillinger og ved veterinærbesøk, kan det være greit å vite hva ulike uttrykk i hundeverdenen betyr.

Eksteriør er hundens utseende. En beskrivelse av et idealeksteriør for en rase, kalles rasens standard. Det er en detaljert beskrivelse av hvordan man ønsker at den ideelle eller perfekte hund av den spesielle rasen skal se ut. Feil eller mangler i beinstruktur, skjellet eller ledd-vinkler, gode og dårlige bevegelser, hårlag, tenner, kjever og bitt.

Uansett om hunden er stor eller liten, god oppdragelse og den meste elementære dressur bør den ha. Grunnlaget er god kontakt og kommunikasjon mellom hund og eier. Hensikten med dressur er å lære hunden å utføre en handling på kommando etter din vilje.

Undersøkelser har vist en klar sammenheng mellom mengden hviletid eller inaktiv tid for hunden og adferdsproblemer. Dersom hunden hviler 20 av døgnets 24 timer får 77% adferdsproblemer. Ved hvile i 18-20 timer får nærmere 70% adferdsproblemer. Halvparten får alvorlige problemer. Ca 12,5% av hundene i undersøkelsen var passive i mindre enn 18 timer. Halvparten av disse hadde alvorlige adferdsproblemer.

Fysisk og mental aktivitet i tilstrekkelig mengde er perfekt for å få en harmonisk og problemfri hund som fungerer bra i familien. Det foregår lite hunden kan være med på i hus eller hundegård, så hunden venter på at lederen skal forbarme seg over den. Hunden må kvitte seg med overskuddet utendørs - og eieren må opp av sofaen.
  
Noen som kommer for å kjøpe valp er uforbredt og spør mye, det er kjempe fint. Å anskaffe seg hund er noe varig som du må forholde deg til å 10-15 år fram i tid. Det er lenge hvis du bommer på rasevalget. Ikke velg hund etter utseende, men etter egenskaper! Mange hunder med sånn nogen lunde like egenskaper, velg da den som ser penest ut av de rasene isteden.
 
Velg en seriøs oppdretter. Du kan godt kjøpe hund av en som ikke har hatt valper før, men sjekk erfaringene og kunnskapene til oppdretteren før du kjøper. Dette er en person som du skal ha et samarbeid med i hele hundens levetid. Er det noe du lurer på er det mest naturlig å kontakte oppdretteren til din hund. Denne personen kjenner rasen og ikke minst linjene best. Besøk flere som har valper samtidig slik at du har noe å sammenligne. Vær åpen på at du kikker flere steder og ikke minst si i fra dersom du ikke skal ha valpen du har tinget hos en oppdretter.
 
Lurer du på noe så spør oppdretteren, ikke tro og anta og syns noe. Fakta er faktisk enklere å forholde seg til. Oppfatningene og meningene til de forskjellige oppdretterne er forskjellig. Velg da en oppdretter som du har de samme meningene som til en viss grad. Ikke kjøp hund der du får en dårlig magefølelse. Spør om å få se på at oppretteren trener sine hunder, muligheten for å være med å trene din valp sammen med oppdretter...
 
I hundeverden er det som ellers i verden noen "kjeltringer". Ikke kjøp valpen fordi du synes synd på den, da er du med på å holde liv i oppdrettet til useriøse oppdrettere! Det er faktisk noe som heter dyrebeskyttelsen i Norge, som trenger et tips om uverdige forhold rundt om. Skaff fakta og dokumentasjon før du går videre med noe.
 
Ikke alle hunder behøver å ha valper. Det holder ikke at hunden er søt i dine øyne. Den må ha premieringer fra utstilling, HD fri og Øyensykdomsfri, bør bli brukt til ett eller annet slik at psyken blir aktivisert. Og ikke minst ha et gemytt som er stødig! Har du mulighet så besøker du både moren og faren til kullet. Se på hvordan tispa behandler besøkende og ikke minst sine valper. Har du ikke hatt hund tidligere så har du ikke valper på din første hund. Valg av hanne og ikke minst alle spørsmålene fra valpekjøpere tør jeg påstå at du ikke har erfaring nok til å svare på som første gangs hunde eier!
 
Ikke sikkert at du har tid til alt en valp krever. Hvorfor ikke vurdere en omplasseringshund? Jeg startet med en omplasserings flat og lærte utrolig mye, både om hund og hundehold. ALT for mange tar seg vann over hode og innser at de kanskje ikke skulle hatt hund, fordi tiden ikke strekker til rett og slett. Noen utvikler alergi og andre dør kanskje? Kanskje din første hund skulle være 2 - 4 år isteden for en valp?Min Hund og din hund
Din hund er bortskjemt
-min er en familiehund
Din hund er redd og nervøs
-min er bare litt sjenert
Din hund er hysterisk
-min er livlig
Din hund er bælfeit
-min er litt kraftig
Din hund har hengende øyelokk
-min har et sørgmodig uttrykk
Din hund ser elendig ut
-min er ikke i riktig pels
Din hund har dårlige bevegelser
-min hadde et dårlig underlag
Din hund vant fordi du kjente dommeren
-min vant fordi dommeren var god
Din hund vant ikke fordi dommeren var god
-min vant ikke fordi dommeren ikke kjente rasen
Hundehold er en utrolig flott livsstil!!!!

 Utgifter i kroner
Prisen på en valp
Halsbånd, lenke
Seng
Mat og vannskåler
Mat
Børste, klotang o.l
Bur til bilen
Har du en bil som egner seg for hund?
Lekesaker, tyggebein og bersjeposer
Vaksinasjoner
Markekur
HD-røntgen for mange raser
Øyenlysing
Forsikring
Medlemskap i hundeklubb
Kurs
 
Er hjemmet ditt sikkert for en liten valp, eller må du kjøpe ”sikkerhetsting” som f.eks trappegrinn. Har du planter innen rekkevidde, ledninger osv
Har du et rolig sted som valpen kan være når den skal hvile?
Skulle det skje noe er det fort mange tusen til veterinær
Har hunden mye pels som krever mye pelsstell, klarer du det selv eller må du betale en hundefrisør?

Utgifter i tid:


Valpen må trenes og sosialiseres
Den skal ha sine turer hver dag om været er bra eller dårlig, om du har tid eller ikke.
En investering for 10-15 år framover i tid.
Passer det kanskje bedre med en valp om 2 år enn nå?
Jo mer jobb du legger ned i valpen det første året jo enklere er det senere å ha den med seg i alle situasjoner.
En valp fotfølger deg, orker du det?
En valp kan ikke være alene ute.
Hunder trenger kontakt med andre hunder bl.a for språkutvikling
Har du tid til å følge en valp ut for å tisse 30 ganger i døgnet i starten?
Gi den mat 4 ganger i døgnet.
Hvem har hovedansvaret? (ALDRI et barn!)
Hvem kan bidra?
Mange raser har mye pelsstell
Mange krever mye mosjon
Mange har stort jaktinstingt

 


Konsten att träna en hundägare.
Hundägare säger till mig: Hej, min hund drar i kopplet och rymmer till skogs efter rådjur om jag släpper den lös.
Jag: Ok, vad har du för ras?
Hundägaren: En en siberian husky blandat med stövare.
Jag: Ok, du har en draghund blandat med en jakthund?
Hundägaren: Ja.
Jag: Ok, vad ska dessa raser göra?
Hundägaren: Tja, hälften av hunden ska dra och den andra hälften springa i skogen efter djur.
Jag: Ja. Och vad var ditt problem?
Hundägaren: Ja, att den drar i kopplet och springer efter vilt.
Jag: Ja, det ser dessvärre ut som du har en hund som är skapt för att dra och jaga vilt.
Hundägaren: Ja det stämmer. Kan man träna bort det?
Jag: Har du några intressen?
Hundägaren: Eh, ja visst har jag det. Jag gillar att måla tavlor och se på film.
Jag: Kan du tänka dig att sluta med det?
Hundägaren: Nej, det kan jag nog inte. Men vad har detta med hundträning att göra?
Jag: Kan du tänka dig att göra något annat som motsvarar glädjen du får ut av att måla och se på film?
Hundägaren: Nja, visst kan jag göra annat men det är inte lika roligt.
Jag: Ok. Och vad kan du erbjuda en draghund som är roligare än att dra och en jakthund som är roligare än att jaga.
Hundägaren blir tyst en stund: Ja, det var ju en bra fråga. Det vet jag inte.
Jag: Inte jag heller.
Hundägaren: Kanske jag helt enkelt borde skaffa mig ett playstation istället?
Jag: Haha, ja om du inte gillar att jaga eller vara utomhus och träna är detta kanske inte rätt hund för dig.
Hundägaren: Ja, man borde kanske läsa på lite mer innan man skaffar hund. Men den är hemskt söt.
Jag: Ja, det förstår jag.
Hundägaren: Den fäller mycket hår också. Min man är galen på allt lurv överallt.
Jag: Mm, det får man räkna med.
Hundägaren: Ja, det var till och med lite i kalopsen igår.
Jag: Mm, det är inte helt ovanligt.
Hundägaren: Men vet du, jag träffade en husky i Norge när jag var 12. Den var så fin. Ända sedan dess har jag velat ha en husky.
Jag: Synd att du inte träffade på ett playstation istället 
Hundägaren skrattar: Okej, jag börjar förstå att det inte är hunden som har problem. Det är jag.
Jag: Haha, nja, problem och problem. Det du säger är mycket vanligt. Folk med vakthundar blir arga då deras hundar morrar åt främlingar. Folk med vinthundar blir arga då deras hundar kommer hem med harungar. Man vet ofta lite för lite innan man skaffar hund.
Hundägaren: Tack för pratstunden. Jag har lärt mig mycket på tio minuter.
Jag: Lycka till i framtiden. Det finns mycket vi kan träna med din hund för att hjälpa er på traven. Men den kommer alltid att vilja dra och den kommer alltid att vara intresserad av vilt.
Hundägaren: Ja, jag förstår det nu.