KvalifiseringsprøveAlle retrievere har en medfødt evne og lyst til å apportere. Og det er viktig at en retriever-eier er klar over denne sterke egenskapen hos sin hund. Dette er en øvelse som kan brukes til veldig mange forskjellige formål. Hvis du har en hund som er virkelig flink til å apportere/holde fast, åpner det seg plutselig veldig mange muligheter for morsomme ting du kan lære hunden.

Alle retriever og spaniel-rasene er laget for å hente ting. De er i bygget for å kunne hente ting både på land og på vann. Noe annet som kjennetegner en retriever, er at de er veldig samarbeidsvillige. De kan brukes til alle formål. Narkotikapolitiet bruker dem, de brukes som ettersøkshund, de fungerer bra på agility og de er høyt oppe på premielistene i lydighet.


I lydighetskonkurranser skal hunden sette seg i utgangsstilling og avlevere apporten, mens jakthunder gjerne avleverer apporten sittende eller stående foran fører.Det som uansett kjennetegner en god apportering er at hunden skal

holde fast apporten helt til den får signal om å slippe,
holde fast uten å tygge,
løpe raskt ut til apporten og like raskt inn igjenOrdet apport kommer fra det franske språket og betyr å bringe eller å ha med seg. Tilsvarende ord på engelsk er retrieve som alle retrieverne har fått med seg i sine rasenavn. Men hunden bryr seg lite om hvilket navn du setter på denne øvelsen... Det viktige er at du, som med all annen hundetrening, IKKE setter navn på øvelsen før hunden skjønner hva den skal gjøre. Og dersom du har som mål å trene mot konkurranser er det viktig at du setter deg inn i hva som er en perfekt utførelse FØR du starter å trene.I tillegg er det lurt å også lære hunden til å søke opp gjenstanden selv om den ikke har sett den bli kastet eller lagt ut og det er viktig å ha fokus på fart og glede. En hund som løper i stor fart tygger vanligvis ikke på det den bærer på. Derfor er det viktig å fokusere på at hunden skal ha lyst til å komme til deg med gjenstanden. Det er når hunden legger seg ned eller senker farten, at tyggingen starter…Trener du riktig slipper du å drive med avlæring av uønsket oppførsel. Da kan du fokusere på innlæring og stadig komme deg videre i treningen. Det er derfor viktig å ikke legge opp til at hunden lærer seg unoter som du senere må plukke bort igjen.
Hunden må ha lyst til å ta gjenstanden i munnen. Dette kan du lære inn ved å gradvis belønne at hunden snuser på gjenstanden, biter på gjenstanden (ikke tygger!), holder gjenstanden i munnen et sekund og til slutt plukker gjenstanden opp fra gulvet .Etter noen forsøk der hunden raskt løper ut til gjenstanden, raskt plukker den opp og raskt snur seg og løper mot deg og du gir belønningsord og belønning, øker du lengden som hunden må løpe mot deg før belønningsordet/belønningen kommer. Husk å ALDRI belønne etter at hunden har spyttet ut gjenstanden FØR belønningsordet har kommet.Alle er bygget for å kunne arbeide i vann og de fleste elsker det. Allikevel er det noen som bruker litt tid på å lære å svømme. Det er ikke uvanlig at den er et år før den svømmer. Når hunden er helt sikker på Sitt og Bli, kan du begynne å trene på dirigering høyre, venstre og ut. Det er bare fantasien som setter en stopper for hva du kan lære hunden din.